Tips om meer uit jouw netwerk te halen

Ik ben opgegroeid in het Brabantse Helmond. Ik had daar mijn vrienden, ging daar naar school en zat daar bij de sportclub. In de buurt van Helmond ligt de ‘grote stad’ Eindhoven. Hier was ik met mijn vrienden te vinden in de weekenden om de stad in te gaan. Toen ik na mijn middelbare school ging studeren in Tilburg en daarna in Amsterdam stage ging lopen bij BNR Nieuwsradio groeide mijn belevingswereld enorm. Dit laatste betekende dat ik als toen 21-jarige met politici, ondernemers en andere grote denkers gesprekken moest aanknopen. Gesprekken over onderwerpen waar ik totaal geen benul van het bestaan had. Om toch goede gesprekken te hebben met mensen en contacten op te bouwen vielen mij een aantal zaken op in mijn gedrag die ik tot op de dag van vandaag nog inzet om mijn netwerk uit te bouwen. Hieronder een aantal tips die jou hopelijk kunnen helpen om contact te maken met mensen die je voor de eerste keer spreekt:

Tip 1: Wees nieuwsgierig

Nieuwsgierigheid is je grootste vriend bij het netwerken. Door oprechte interesse te tonen in de ander voelt de ander zich gehoord en gezien. Je komt veel over de andere persoon te weten door simpel vragen te stellen. Begin dus niet direct met je eigen pitch, door eerst de ander te bevragen kun je jouw verhaal zo pitchen dat hij past bij de behoeftes van de ander.

Tip 2: Zoek overeenkomsten

Je wilt dat de persoon waarmee je aan het praten bent na het gesprek nog weet wie jij bent. Dit kan natuurlijk door je enthousiaste zelf te zijn, maar ook door op zoek te gaan naar overeenkomsten. Dat kan een woonplaats zijn, een gemeenschappelijke kennis, eenzelfde hobby. Wanneer je deze overeenkomst vindt schep je direct een band. En bij een volgende ontmoeting heb je direct een aanknopingspunt voor je gesprek.

Tip 3: Vraag hun gegevens, niet andersom. 

Dit klinkt misschien voor de handliggend. Maar voor mij was dat niet altijd het geval. Het gebeurde vaak dat ik in mijn enthousiasme mijn gegevens deel met de gedachten dat zij wel contact met mij op zouden nemen. Veel van die mensen heb ik nooit meer gesproken. Als je gegevens uitwisselt (mail, telefoon, LinkedIN) zorg dan dat je elkaars gegevens hebt. Zo kun jij altijd contact opnemen wanneer dat voor jou past. 

Tip 4: Afscheid

Mensen onthouden vaak niet zozeer wat je precies hebt besproken, maar wel het gevoel dat ze er aan over hebben gehouden. Zorg aan het begin voor een open houding en aan het einde van het gesprek voor een goede dosis enthousiasme. Zo laat je je gesprekspartner met een vrolijk gevoel achter.

Tip 5: Onderhoud contact

Net als bij marketing is de kracht van herhaling een onmisbaar element bij het netwerken. Zorg dus dat je zichtbaar blijft na je ontmoeting. Dit kan door regelmatig op LinkedIN of andere socials te posten, een verjaardagskaartje of berichtje te sturen of de mensen in je netwerk regelmatig te spreken, al is het maar om even bij te kletsen.

Netwerken gaat nooit alleen over de persoon waarmee je spreekt. Het gaat over alle mensen die hij/zij kent. Maar ook over alle mensen die jij op dit moment al kent. Van je opleiding, je sportvereniging, je werk etc. Wil jij jezelf of je team meer bewust maken van netwerken? Ik kom graag meer vertellen over je meer uit je netwerk kunt halen. Plan hier een afspraak met mij in of bekijk hier wat meer over wat ik voor jou kan betekenen.

Meer te ontdekken

stageverslag: ik was op de radio

Stageverslag: Ik was op de radio

Ik ben een dag stage gaan lopen bij One Day Radio. Hier was ik de co-host van collega Lars Sorensen. Dit is mijn stageverslag

visie gezocht

Visie Gezocht 👀

Wat voor land willen wij zijn in 2040? 2050? Kim Putters pleit als jaren voor een duidelijke politieke visie. Nu is hij de nieuwe informateur