An Evening With President Barack Obama

Ja, je leest het goed. Een avond met President Barack Obama. Een uur en een kwartier ging hij in gesprek met presentatrice Janine Abbring. Hieronder mijn aantekeningen en take-aways van het gesprek:

Dieptepunt in presidentschap

De hoogtepunten in de carrière van Obama kun je in alle boeken en stukken die over hem zijn geschreven terugvinden. Op de vraag wat dan het dieptepunt van zijn Presidentschap is geweest haalde hij Sandy Hook aan. Eén van de vele ‘school shootings’ in Amerika waarbij meerdere jonge kinderen om het leven kwamen. Door de sterke gun lobby en het sentiment richting wapens heeft hij helaas de wetgeving niet kunnen aanpassen. 

Verandering & Leiderschap

Verandering is een ontzettend traag proces. Het gaat altijd langzamer dan je hoopt. Je kunt zelden direct de vruchten plukken van een nadat je ergens energie in hebt gestopt. Maar als je het schip nu één graden bijstuurt dan kom je in 10 jaar tijd op een compleet andere plek uit. 

Even as a leader you have to find ways to be real. When you can bomb a childrens hospital you have so much distance people become abstract. Holding your daughters hands. If you ever lose that you shouldn’t be in office.

‘The oval office is smaller in real life then you think’

Oekraïne

Toen de Krim werd geannexeerd heeft Amerika geen sterke stappen genomen maar de situatie was ook volledig anders. Er waren geen gewapende mankrachten en geen tanks om het land over te nemen. Het enige dat we konden doen was de wereld mobiliseren. We zitten in een competitie van ideeën over hoe de wereld eruit zou moeten zien. Als we in ideeën zoals democratie geloven dan is het cruciaal dat we Oekraïne blijven steunen. En op hetzelfde moment moeten we ze niet buiten sluiten van ideeën van buitenaf. 

Klimaat

Het veranderen van de energiemarkt zijn enorme wetenschappelijke en economische vraagstukken. Gelukkig zit er hoop in zelfs de allerkleinste stappen die we maken. Dat is de reden dat we door moeten blijven gaan. Vooruitgang is dan misschien niet perfect maar als we door blijven gaan zal het absoluut beter worden. 

Trump

Het gaat niet om Trump, maar om het Trumpisme dat staat voor een andere manier van denken. Trump staat voor hiërarchie en voor wie wel en wie niet ‘belangrijk’ is. Eigenlijk is het gevecht tegen het Trumpisme hetzelfde als tegen het Putisme. We moeten vechten tegen ideeën die gaan over het niet respecteren van elkaar. Door migratie, technologie en het internet zijn we allemaal verbonden met elkaar. We komen elkaar hoe dan ook tege, of we elkaar nou mogen of niet. We moeten daarom een manier vinden om met elkaar samen te leven, ondanks onze verschillen. 

Globalisatie

Door de globalisatie worden veel mensen buitengesloten. We moeten iedereen laten meeprofiteren van de gecreëerde welvaart. Inkomensongelijkheid speelt hier een belangrijke rol. De uitdaging hierin is echter dat de aanjagers die deze verschillen veroorzaken nog steeds werkzaam zijn. Technologie en AI blijven zich ontwikkelen. Daarom probeer ik nu wereldleiders steeds bewuster te maken van de noodzaak tot een framework om om te gaan met AI. Als we ons best doen kunnen we de welvaartsafstand verkleinen. 

Nalatenschap na presidentschap

Het doel na het presidentschap? Overbrengen wat ik heb geleerd. De Obama Foundation is daar een goed voorbeeld van. Hier mentoren, begeleiden en stimuleren we een nieuwe generatie jonge mensen. In Slovenië bijvoorbeeld heeft een jongere een referendum opgezet om wetgeving rondom huiselijk geweld vorm te geven. Dit is wat jongeren kunnen bewerkstelligen met de juiste aanmoediging. Zolang de oudere, grijze mensen maar uit de weg gaan. Maar mijn echte legacy zal vooral gaan over de liefde voor mijn familie en vrienden. Er voor hen zijn. Onze politiek zou die naastenliefde moeten reflecteren. 

Beste Barack, mocht je nog ooit in de buurt zijn en Janine is niet beschikbaar, dan houd ik me graag aanbevolen.

Meer te ontdekken

stageverslag: ik was op de radio

Stageverslag: Ik was op de radio

Ik ben een dag stage gaan lopen bij One Day Radio. Hier was ik de co-host van collega Lars Sorensen. Dit is mijn stageverslag

visie gezocht

Visie Gezocht 👀

Wat voor land willen wij zijn in 2040? 2050? Kim Putters pleit als jaren voor een duidelijke politieke visie. Nu is hij de nieuwe informateur